TAJ KÁRTYA IGÉNYLÉS (MEGHATALMAZÁS EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA IGÉNYLÉSÉHEZ, IGÉNYLŐLAP A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI AZONOSÍTÓ JELET IGAZOLÓ HATÓSÁGI IGAZOLVÁNY KIADÁSÁHOZ)

  • A) TAJ kártya iránti kérelem kiskorú részére

A gyermek lakóhelye vagy születési helye szerinti fővárosi vagy megyei kormányhivatal az újszülött adataira vonatkozó adatszolgáltatása alapján az adatszolgáltatás teljesítését követően soron kívül, legkésőbb 8 napon belül kiadja, és a gyermek lakóhelyére, illetve a szülő kérelmében meghatározott címre postán megküldi az újszülött TAJ-át igazoló hatósági igazolványt. A TAJ kártyát a fővárosi vagy megyei kormányhivatalnál lehet igényelni.

  • B) TAJ-jal kapcsolatos névváltozás, adatmódosítás bejelentése

A gyermek lakóhelye vagy születési helye szerinti illetékességgel rendelkező egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal az újszülött adataira vonatkozó adatszolgáltatása alapján az adatszolgáltatás teljesítését követően soron kívül, legkésőbb 8 napon belül kiadja, és a gyermek lakóhelyére, illetve a szülő kérelmében meghatározott címre postán megküldi az újszülött TAJ-át igazoló hatósági igazolványt. 

  • C) TAJ kártya másolat kiadása0

A gyermek lakóhelye vagy születési helye szerinti illetékességgel rendelkező egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivata az újszülött adataira vonatkozó adatszolgáltatása alapján az adatszolgáltatás teljesítését követően soron kívül, legkésőbb 8 napon belül kiadja, és a gyermek lakóhelyére, illetve a szülő kérelmében meghatározott címre postán megküldi az újszülött TAJ-át igazoló hatósági igazolványt.

  • D) Költségmentesség iránti kérelem TAJ másolat kiadásával összefüggésben

A személyes adatokban történő változás oka. Az igénylő részére, - saját, illetve képviselője, meghatalmazottja - kérelmére a gyermek lakóhelye vagy születési helye szerinti fővárosi vagy megyei kormányhivatal a TAJ számot tartalmazó hatósági igazolványt kiállítja, a kérelemben meghatározott címre postán megküldi, illetve személyes ügyintézés során annak átvételét az igénylő aláírásával az igénylőlapon igazolja.

  • E) Költségmentesség iránti kérelem TAJ másolat kiadásával összefüggésben

Abban az esetben, ha a TAJ kártya elveszett, megsemmisült, megrongálódik vagy ellopják. TAJ kártya másolat kiadására kérelmet lehet benyújtani. Az igénylő részére, - saját, illetve képviselője, meghatalmazottja - kérelmére a gyermek lakóhelye vagy születési helye szerinti fővárosi vagy megyei kormányhivatal a TAJ számot tartalmazó hatósági igazolványt az igazgatási szolgáltatási díj megfizetésének teljesítését, annak igazolását követően kiállítja, a kérelemben meghatározott címre postán megküldi, illetve személyes ügyintézés során annak átvételét az igénylő aláírásával az igénylőlapon igazolja.

  • F) Költségmentesség iránti kérelem TAJ másolat kiadásával összefüggésben

Az igénylő, a természetes személy - saját, illetve képviselője, meghatalmazottja - részére kérelme alapján engedélyezheti a teljes vagy részleges költségmentességet, agyermek lakóhelye vagy születési helye szerinti fővárosi vagy megyei kormányhivatal a TAJ számot tartalmazó hatósági igazolványt kiadásakor - az igazgatási szolgáltatási díj megfizetésének teljesítésére vonatkozó mentesség engedélyezéséről szóló hatósági döntést követően - a kérelemben meghatározott címre postán megküldi, illetve annak átvételét az igénylő aláírásával az igénylőlapon igazolja.